Faszerowany patison z grzybami na prowansalski sposób

0 (0 ocen)

Czemu na prowansalski sposób? Ponieważ farsz zrobiłam podobnie jak znane nam pomidory po prowansalsku ( z bułką tartą, oliwą i ziołami). Uszlachetniłam patisona suszonymi grzybami z tego roku :)

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:
    1 średni patison
    ok. 6 suszonych grzybów leśnych
    pół szklanki bułki tartej
    2 zgniecione ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    pęczek natki pietruszki
    1 cebula
    ¼ szklanki tartego parmezanu
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Faszerowany patison z grzybami na prowansalski sposób - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisona myjemy, obcinamy mu "kapelusz" i wydrążamy miąższ. Potem gotujemy go w osolonym wrzątku aż będzie na wpół miękki. Następnie wyciągamy z wody i osuszamy. Suszone grzyby najpierw moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie a potem kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, następnie dodajemy grzyby i wszystko razem smażymy.Zalewamy wodą i całość dusimy aż grzyby będą miękkie (jakieś 15 minut).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy