Faszerowany makaron

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie pracochłonne, ale efekt wart poświęconego czasu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 100 g makaronu nadającego się do faszerowania
    - u mnie duże kolanka
    1/2 małego brokuła
    1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w oleju
    2 większe pomidory
    100 g sera żółtego
    4 ząbki czosnku
    kilka gałązek natki pietruszki
    sól, pieprz
    słodka papryka

Faszerowany makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadziany makaron 1. Makaron ugotować al dente i przelać zimną woda. Brokuła ugotować do miękkości, odcedzić, rozdrobnić widelcem, tuńczyka osączyć z nadmiaru oleju, dodać do brokuła. 2 ząbki czosnku przecisnąć przed praskę, dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. przy pomocy łyżeczki nafaszerować makaron i ułożyć w natłuszczonej blaszce.
  • Makaron w sosie 2. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pomidory, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, posiekana natkę pietruszki, doprawić sola i pieprzem. Gotować aż pomidory się rozpadną i lekko zgęstnieją. Gotowym sosem pomidorowym polać makaron.
  • Przed zapieczeniem 3. Na makaron zetrzeć ser żółty, posypać pieprzem i słodką papryką.
  • Po zapieczeniu 4. Zapiekać 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 80 stopni. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy