Faszerowany kurczak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babcia jest dla mnie kulinarnym wzorem. Od niej dostałam mnóstwo przepisów.

Składniki:

  • ● ok. 1,5-kg kurczak
    ● pojedynczy filet z kurczaka
    ● ok. 50 dag podrobów drobiowych
    ● 2 czerstwe kajzerki
    ● ok. 2 l bulionu
    ● jajko
    ● cebula
    ● 1 szkl. mleka
    ● sól, pieprz, cukier, chili, słodka mielona papryka

Faszerowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Zaszywamy otwory po skrzydełkach, udkach i szyi. Oprószamy papryką i solą. Schładzamy ok. 30 minut.
  • 2. Farsz: bułki namaczamy w mleku, odciskamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z kurczaka usuwamy kości, mięso mielimy z filetem i podrobami. Dodajemy cebulę i bułkę. Wbijamy jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chili.
  • 3. Skórę nadziewamy farszem. Zszywamy otwór. Gotujemy w bulionie ok. 1,5 godziny.

Porady

RADY A. Moniakowskiej Kurczaka można też piec w rękawie – ok. 1,5 godziny w 180 °C. Podajemy pokrojonego w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak pieczony