Faszerowany karp z rodzynkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak przyrządzony karp co roku króluje na naszym wigilijnym stole. Jest co prawda pracochłonnyi wymaga ostrożności, ale zapewniam, że trud się opłaci. Ten smak wynagrodzi wszystko!

Składniki:

  • ● 2-kg karp
    ● włoszczyzna
    ● liść laurowy
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
    ● garść rodzynek
    ● bułka
    ● 2 cebule
    ● mleko
    ● olej
    ● 2 jajka
    ● 5 płaskich łyżek kaszy manny
    ● 1/2 op. żelatyny z przyprawami i bulionem
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowany karp z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę sprawiamy, odcinamy
    głowę i ogon. Ostrym nożem
    oddzielamy skórę. Filetujemy.
    Mięso i skórę odkładamy, resztę
    wkładamy do szerokiego rondla,
    zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę, liść laurowy i ziele
    angielskie. Gotujemy wywar.
  • 2. Rodzynki zalewamy wodą
    i odstawiamy. Bułkę moczymy
    w mleku, aż zmięknie, a następnie
    odciskamy. Cebule
    obieramy i kroimy w krążki.
    Podsmażamy na złoto. Mięso
    ryby, cebulę i bułkę mielimy.
    Wbijamy jajka, wsypujemy kaszę
    i wyrabiamy gładki farsz.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    i gałką muszkatołową. Jeśli
    farsz jest za gęsty, dolewamy
    trochę wody. Na koniec wsypujemy
    rodzynki i mieszamy.
  • Faszerowany karp z rodzynkami 3. Skórę wypełniamy farszem,
    spinamy. Gotujemy w wywarze
    ok. 1 godziny. Rybę wykładamy na półmisek i zalewamy żelatyną
    przygotowaną wg przepisu
    podanego na opakowaniu

Porady

Rybę kroimy w plastry. Podajemy z chrzanem lub ćwikłą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować