Faszerowany bakłażan

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny, lekki warzywny obiad, którego przygotowanie nie zajmie dłużej niż 30 minut.

  • 30 min

Składniki:

  • nieduży bakłażan
    młody por
    mała czerwona cebula
    3 - 4 pieczarki
    mały pomidor
    2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    1 - 2 ząbki czosnku
    ulubione przyprawy np. chili
    gałązka: lubczyku, pietruszki, kolendry,
    kilka liści pokrzywy
    trochę szczypiorku
    plasterek czerwonej goudy
    plasterek mimolette albo innego żółtego sera

Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Jeśli boimy się, że może być gorzki posypujemy solą. Jak zbiorą się na nim kropelki wody ocieramy papierowym ręcznikiem. Bakłażana skrapiamy oliwą.
  • 2. Wydrążony środek bakłażana kroimy w kostkę. Czosnek zgniatamy ręką. Cebulę, pora, pieczarki, i zioła dosyć drobno kroimy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i też kroimy.
  • 3. Tak przygotowane warzywa dusimy na maśle i oliwie około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Warzywami napełniamy połówki bakłażana. Przykrywamy serem mimollete i czerwoną goudą. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy