Faszerowane żółte pomidory

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam jako przystawkę :)

  • 30 min

Składniki:

  • 5 żółtych pomidorów średniej wielkości
    1 op serka puszystego chrzanowego
    1-2 łyżki jogurtu greckiego
    1/2 pęczka szczypiorku
    kawałek czerwonej papryki ( ok 1/4 )
    sól
    pieprz

Faszerowane żółte pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory wymyć. Z 4 odciąć wierzchy i delikatnie wydrążyć środek.
  • 2. Piątego pomidora obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążć pestki (nie będą potrzebne). Resztę pokroić w drobną kosteczkę
  • 3. Paprykę pokroić w podobną kostkę, szczypiorek zaś drobno posiekać.
  • 4. Warzywa połączyć z serkiem chrzanowym. Posolić, popieprzyć i dodać tyle jogutru by masa nie była zbyt gęsta.
  • 5. Wglębienia pomidorków wyłożyć farszem. Popieprzyć wierzch i przewiązać szczypiorem, który oblewamy wrzątkiem. Nabierze on wówczas elastyczności.

Porady

Podobnie można faszerować czerwone pomidory.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy