Faszerowane ziemniaki zapiekane

4.5 (196 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis wymyśliłam sama, metodą prób i błędów.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZIEMNIAKI:
    - ziemniaki średniej wielkości w mundurkach: 12 sztuk
    - ser feta: 140 gramów
    - masło czosnkowe: 50 gramów
    - filet drobiowy: 1 sztuka
    - ser żółty tarty: 100 gramów
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - przyprawa do kurczaka: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane ziemniaki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i podgotować, ok 20 minut. Po wystudzeniu wydrążyć środki ziemniaka. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć z przyprawa do kurczaka. Podsmażony, filet przełożyć do miski dodać masło, pokrojona w kostkę paprykę oraz rozdrobniony ser feta. Wszystko delikatnie wymieszać doprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem faszerujemy ziemniaki i posypujemy żółtym serem. Następnie wszystkie ziemniaki zawijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut. Po upływie tego czasu wyciągnąć z piekarnika, delikatnie odwinąć folię i podpiec jeszcze przez ok 15 minut, aby ser przyrumieniał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Sery Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować