Faszerowane ziemniaki w mundurkach

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz. 20 min

To moja ulubiona potrawa. Nauczyłam się jej od mojej prababci, ale zmodyfikowałam ją dodając pieczarki.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 8 dość dużych ziemniaków o gładkich skórkach (najlepiej podłużnych)
    pół kilograma mielonego mięsa cielęcego lub wieprzowo-wołowego
    1 niezbyt duża cebula
    5 dużych pieczarek
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane ziemniaki w mundurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na szerokich oczkach, a następnie usmażyć na oleju (woda musi koniecznie cała odparować, pieczarki muszą być usmażone na złoto-brązowy kolor). Mięso mielone dość dobrze posolić i połączyć z cebulą i pieczarkami.
  • 2. Ziemniaki dokładnie umyć, uważając żeby nie zedrzeć skórki. Ewentualne oczka wyciąć. Przekroić każdego ziemniaka wzdłuż na pół, a następnie łyżeczką wydłubać miąższ ze środka zostawiając przy skórce ok 1-1,5 cm tak, żeby powstały łódki.
  • 3. Posolić każdą ziemniaczaną łódkę w środku i nadziać mięsno-pieczarkowym farszem. Nadziane połówki ziemniaków z powrotem połączyć ze sobą używając do związania zwykłych nici (ziemniaka trzeba owinąć nicią kilkakrotnie i ciasno zawiązać).
  • 4. Powiązane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym na cienkiej warstwie oleju i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 90 minut na funkcji "grzałka dolna + termoobieg" w 200 stopniach. W połowie czasu pieczenia przewrócić ziemniaki na drugą stronę. Po upływie całego czasu pieczenia kiedy ziemniaki będą miękkie wyłączyć termoobieg i włączyć funkcję grzania od góry, a następnie piec chwilę bez przykrycia tak, żeby skórka ziemniaków się przyrumieniła.

Porady

1. Jeśli ktoś nie przepada za pieczarkami to można farsz zrobić tylko z mięsa i podsmażonej cebulki, ale w takim wypadku sugeruję przyprawić mięso dodatkowo czosnkiem granulowanym. 2. Pozostały po wykonaniu łódek miąższ ziemniaczany szkoda wyrzucić. Można go wykorzystać np. do zrobienia zupy ziemniaczanej na kurczaku i włoszczyźnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować