Faszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W swoim zeszyciku mam wiele wspaniałych przepisów. Oto jeden z nich.

Składniki:

  • ● 8 ziemniaków
    ● 1 kg świeżych grzybów
    ● tłuszcz
    ● sól
    ● pieprz
    ● cebula
    ● szklanka śmietany

Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte grzyby kroimy w plasterki.
    Smażymy z pokrojoną
    w kostkę cebulą. Dodajemy sól
    i pieprz i dusimy 20 minut,
    aż płyn wyparuje. Umyte i obrane
    ziemniaki wydrążamy,
    gotujemy 5 minut w osolonej
    wodzie.
  • 2. Do naczynia żaroodpornego
    wkładamy wypełnione farszem
    ziemniaki i polewamy tłuszczem.
    Pieczemy ok. 50 minut
    w 180 °C. Polewamy śmietaną
    i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Porady

Wydrążony z ziemniaków miąższ możemy zużyć do zupy ziemniaczanej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy