Faszerowane udko pod pierzynką

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz.

Pierzynka marchewkowa ładnie wygląda a do tego nadaje kurczakowi słodkiego pysznego smaku,serdecznie zapraszam:)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:


    Składniki podstawowe:
    1 udko z kurczaka
    20 g fety
    1 duża marchewka


    Składnik dodatkowy:
    1/8 żółtej świeżej papryki


    Składniki robocze:
    1 łyżka bazylii suszonej
    2 łyżki soku z pomarańczy
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    sól,świeżo mielony pieprz


    Dodatkowo:
    nić do mięsa
    folia alumniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane udko pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wytrybowana nóżka z kurczaka 1. Mięso umyć, osuszyć dokładnie i odkroić nadmiar tłuszczu i skóry. Następnie delikatnie ale zdecydowanie odsunąć skórkę ( ale nie odcinać) a następnie wyciąć kość która znajduję się w górnej części nóżki ( udzie). Kości w pałeczce (podudziu) zostawiamy.
  • składniki farszu 2. Farsz: ser zetrzeć na drobnych oczkach. 1/4 marchewki także zetrzeć na drobnych oczkach i połączyć z serem. Umytą i pozbawiona gniazda paprykę zetrzeć na małych oczkach ( miąższ) a skórką odrzucić. Przełożyć do miski z fetą i marchewka. Doprawić delikatnie solą, pieprzem i 1 łyżeczką bazylii,dobrze wymieszać.
  • farszem nadziać mięso 3. Farszem nadziać wytrybowaną nóżkę z kurczaka,zwinąć,owinąć dobrze skórką.
  • mięso owinąć nicią 4. Nić bawełniana owinąć wokół "roladki" tak aby farsz nie uciekł.
  • mięso natrzeć marynatą 5. W miseczce wymieszać sok z pomarańcza z miodem oraz przyprawami ( pamiętać o reszcie bazylii) i mieszanką posmarować mięso z każdej strony.
  • marchewka obłożyć mięso 6. Pozostałą marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i ułożyć całość na nóżce kurczaka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • mięso przełożyć do naczynia i piec 7. Następnie piekarnik rozgrzać do 225 st. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania ( wysmarować go olejem) i piec około 55-60 minut. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st a po kolejnych 5-10 minutach nakryć naczynie folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika,pokroić na kawałki ( ostrożnie wyjąć nić) i podawać z surówka z marchewki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kurczak Marchewka Papryka

Notka redakcyjna

PP_07-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować