Jest to potrawa nie tylko na obiad.Można z tego przepisu stworzyć wiele dań.Nie wielkim wysiłkiem mamy danie na ciepło,wędlinę i przystawkę do zimnego bufetu.A jakie smaczne:)
Składniki:
6 dużych udek z kurczaka
2 pojedyncze filety z kurczaka
3 marchwie
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki słodkiej śmietany 18%
sól,pieprz czarny,carry,olej do smażenia,mąka do zagęszczenia sosu.
Faszerowane udka z carry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Delikatnie zdjąć skórkę,by była w całości.Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką o średnich oczkach.Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnią kostkę.Marchew,cebulę obrać,umyć i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,wsypać 2/3 marchwi oraz połowę cebuli i zeszklić,przyprawić przyprawami,przestudzić.Natkę pietruszki pokroić nożem.
2.
Zmielone mięso z udek oraz pokrojony filet przełożyć do miski,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.Dodać przesmażoną marchew z cebulą i połowę natki pietruszki i delikatnie wymieszać.
3.
Tak przygotowanym farszem napełnić zdjęte skórki z udek formując roladki,obwiązać bawełnianą nicią,posypać przyprawami.
4.
Na patelni rozgrzać olej,przesmażyć zwinięte roladki na złoty kolor.Dodać pozostałą marchew oraz cebulę i całość smażyć do czasu zeszklenia warzyw.Zalać gorącą wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa
5.
Roladki zdjąć,usunąć nici.Sos zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.Wsypać pozostałą natkę pietruszki,wlać śmietanę,ewentualnie doprawić do smaku,włożyć roladki i zagotować.
6.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
7.
Pozostały farsz wyłożyć na papier do pieczenia i zwinąć dość ciasno w roladę,obwiązać bawełnianą nicią
8.
W brytfance zagotować wodę,przyprawić do smaku solą,włożyć roladę i gotować na wolnym ogniu około 70 min.Pozostawić do przestudzenia.
9.Zimną roladę odwinąć z papieru, pokroić w plastry,ułożyć na półmisku.Otrzymamy w ten sposób pyszną wędlinę do chleba.Można też plastry zalać galaretą,pozostawić do stężenia i otrzymamy smaczne danie do zimnego bufetu.
Komentarze