FASZEROWANE UDKA

4.51 (152 ocen)

z czosnkiem i zieloną pietruszką

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
    4 łyżki posiekanej pietruszki
    4 łyżki potarkowanego sera żółtego
    2 ząbki czosnku polskiego
    przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka pikantna Prymat, papryka słodka
    olej
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. Udka umyć i osuszyć. Ściągnąć skórę, aż do końca kości ( ja u góry kość łamię uderzając w nią tłuczkiem ). Odciąć mięso od kości i zmielić maszynką do mięsa na sitach o grubych oczkach.
    Dodać pietruszkę , ser żółty i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
    Udka napełnić farszem , zamknąć zwijając skórę do środka udka. Po wierzchu posypać papryką słodką, solą i pieprzem.
    Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Włożyć udka, stroną zawiniętą do dołu ( żeby się nie otworzyło ). Piec w temperaturze 160 °C przez ok. 60 minut na termoobiegu.


  • farsz 2. Dodać pietruszkę , ser żółty i przyprawy.
  • farsz 3. Dokładnie wymieszać.
  • udka 4. Udka napełnić farszem
  • udka 5. zamknąć zwijając skórę do środka udka. Po wierzchu posypać papryką słodką, solą i pieprzem.
  • 6. Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Włożyć udka, stroną gdzie skóra jest zawinięta do środka udka ( żeby się nie otworzyły ). Piec w temperaturze 160 °C przez ok. 60
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować