Faszerowane udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć i osuszyć. Ściągnąć skórę, aż do końca kości ( ja u góry kość łamię uderzając w nią tłuczkiem ). Odciąć mięso od kości i zmielić maszynką do mięsa na sitach o grubych oczkach.
Dodać pietruszkę , ser żółty i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Udka napełnić farszem , zamknąć zwijając skórę do środka udka. Po wierzchu posypać papryką słodką, solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Włożyć udka, stroną zawiniętą do dołu ( żeby się nie otworzyło ). Piec w temperaturze 160 °C przez ok. 60 minut na termoobiegu.
2.Dodać pietruszkę , ser żółty i przyprawy.
3.Dokładnie wymieszać.
4.Udka napełnić farszem
5. zamknąć zwijając skórę do środka udka. Po wierzchu posypać papryką słodką, solą i pieprzem.
6.Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Włożyć udka, stroną gdzie skóra jest zawinięta do środka udka ( żeby się nie otworzyły ). Piec w temperaturze 160 °C przez ok. 60
Komentarze