Faszerowane ruloniki drobiowe na szpinaku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mielone w nieco innej formie :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    bułka tarta
    1 mała cebula
    1 papryka żółta
    200g pieczarek
    200g kurek
    1 mała marchewka
    szpinak świeży
    oliwa
    1/2 łyżeczki szałwii suszonej
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz do smaku

Faszerowane ruloniki drobiowe na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz:
    Cebulę, paprykę, pieczarki i kurki, umyć, obrać i drobno pokroić. Posolić do smaku i dusić na oliwie do miękkości.
  • 2. Przygotować masę mięsną:
    Do mięsa mielonego dodać jajko, przyprawy oraz tyle bułki tartej, aby masa była zwarta.
  • 3. Z uformowanej masy mięsnej zrobić średniej wielkości kule, które następnie należy "rozpłaszczyć" na placki (około 0.5cm grubości).
  • 4. Na każdy "placek" nakładać po łyżce przygotowanego wcześniej farszu i ostrożnie zawinąć, aby powstał "rulonik".
  • 5. Smażyć ruloniki na rozgrzanej oliwie po kilka minut na każdej stronie.
  • 6. Marchewkę umyć, obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szpinak umyć.
  • 7. Na talerz nałożyć szpinak, na środek utartą marchew i na to układać gotowe ruloniki.

Porady

Do tej potrawy farsz można zrobić dowolny, ale pieczarki dają bardziej wyrazisty smak. Szałwia użyta do przyprawienia mięsa wspomaga trawienie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy