Faszerowane roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

kolejna propozycja obiadowa ode mnie :) roladki z udek są nieco pracochłonne ale warto spędzić więcej czasu w kuchni :) do tego kopytka w pysznym kremowym sosie z serka topionego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • KOPYTKA
    8 ziemniaków
    2 szklanki mąki
    jajko
    sól

    ROLADKI
    4 udka z kurczaka
    4 plastry szynki
    4 plastry sera żółtego
    2 łyżki zielonego groszku konserwowego
    oregano majeranek
    mąka
    2łyżki bułki tartej
    2 jajka
    sól
    olej

    SOS
    50g serka topionego Gouda
    cebula
    łyżka groszku
    oregano majeranek
    300-400ml bulionu pieczeniowego ciemnego
    sól
    olej
    mąka+woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00kkiik 1. KOPYTKA
    Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych ziemniaków wbić jajko i wsypywać stopniowo mąkę, by uzyskać jednolitą, nieklejącą się do ręki masę. Brać porcje ciasta, formować z nich wałki , spłaszczyć i ciąć w poprzek na małe kwadraty.
    Zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucać porcjami kopytka i gotować od
    wypłynięcia ok.3min
    Z tej porcji wychodzi 50kopytek
  • image-1awd6y8 2. ROLADKI
    Wytrybować udka. Oczyszczone z kości- posolić, włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie posypać je ziołami i układać kolejno- plaster sera, plaster szynki i posypać groszkiem. Zawinąć. Panierować w jajku i mące z dodatkiem bułki tartej. Smażyć na głębokim dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
    Można przytopić ser na roladkach w piekarniku.
  • image-0cs44sy 3. SOS
    Cebulę pokroić w półplastry, wrzucić na olej, posolić i posypać ziołami. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy cebula będzie robić się miękka, wsypać łyżkę groszku. Dusić chwilkę , następnie zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać serek topiony pokrojony w kawałki. Gotować aż się całkowicie rozpuści. Delikatnie zagęścić wodą z mąką(sos nie może być zbyt gęsty) i gotować jeszcze ok.5min. Jeśli trzeba- posolić.

Porady

Roladki mogą się 'rozwalać'. Nie trzeba ich wiązać, po opanierowaniu powinny się dobrze skleić,a przy smażeniu warto najpierw położyć ją na miejscu sklejenia i dobrze wysmażyć zanim się obróci na drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować