Faszerowane pomidory

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię grzyby. W sezonie wykorzystuję je do wielu potraw.

Składniki:

  • ● 4 duże pomidory
    ● 5 borowików
    ● woreczek ryżu
    ● czerwona cebula
    ● pieprz
    ● sól
    ● oliwa

Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy
    i obieramy. Następnie odcinamy
    wierzchy i wydrążamy.
  • 2. Ryż płuczemy i gotujemy
    do miękkości w osolonym
    wrzątku. Osączamy.
  • 3. Grzyby oczyszczamy lub
    szybko myjemy (aby nie nasiąknęły wodą) i osuszamy.
    Kroimy w małą kostkę. Cebulę
    obieramy i siekamy.
    Razem z grzybami podsmażamy
    na rozgrzanej oliwie,
    aż woda, którą puściły grzyby,
    odparuje.
  • 4. Grzyby z cebulą mieszamy
    z ryżem. Doprawiamy do
    smaku. Faszerujemy pomidory.
    Przykrywamy wierzchami.
    Pieczemy ok. 15 minut
    w temperaturze 180°C.
    Podajemy gorące.

Porady

Pomidory można również nafaszerować pieczarkami.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy