Faszerowane pieczone skrzydełka z fasolką i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Są pracochłonne,ale tego warte.Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 18 skrzydełek z kurczaka
    1 puszka (220g) fasolki czerwonej konserwowej
    1 puszka (240g) groszku konserwowego
    1 średnia cebula
    1 papryka świeża (kolor dowolny)
    1/2 pęczka koperku lup zielonej pietruszki
    50g. masła dobrej jakości
    4 duże filety z kurczaka
    50g. gęstej śmietany
    sól,pieprz,papryka słodka i ostra

Faszerowane pieczone skrzydełka z fasolką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka płuczemy pod bieżącą zimną wodą.Cienkim,ostrym nożem luzujemy z dwóch pierwszych kości .Ostrożnie aby nie przekłuć skóry ( to najtrudniejsza i pracochłonna czynność ).

    Filety mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( średnie oczka ).Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle,studzimy.Fasolkę,groszek odcedzamy,koperek siekamy,czosnek przeciskamy przez praskę,wlewamy śmietanę.Wszystko razem mieszamy w misce,doprawiamy do smaku.Faszerujemy skrzydełka ( najprościej za pomocą rękawa cukierniczego ). Skrzydełka kładziemy na blachę wysmarowaną masłem.Posypujemy delikatnie paprykami i solą.Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170C ok.50 minut,obracając i podlewając wytworzonym sosem.Skrzydełka porcjujemy na talerzach.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówkami.SMACZNEGO. Skrzydełka można również grillować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy