Faszerowane pieczarki w cieście naleśnikowym

4.97 (147 ocen)

  • 45 min

Rzadko udaje mi się kupić duże pieczarki, ale jak już takie dostanę, lubię je zapiekać w całości, najlepiej właśnie z farszem.

  • 45 min

Składniki:

  • Na 16 sztuk:

    16 sztuk dużych pieczarek
    15 dkg mięsa mielonego
    1 cebula
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżka oleju
    przyprawy: sól, pieprz, oregano- do smaku

    Ciasto naleśnikowe:
    2 małe jajka
    3/4 szklanki mleka
    mąka- tyle by ciasto było bardzo gęste
    pół łyżeczki soli

    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.97 (147 ocen)

Faszerowane pieczarki w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogonki pieczarek delikatnie odrywamy od kapeluszy. Wszystko myjemy.
    Kapelusze przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i stawiamy na gazie. Trzymamy ok 5 minut po zagotowaniu w wodzie i odcedzamy. Osuszamy na papierowym ręczniku. Tym sposobem pieczarki zmniejszą się, ale mamy pewność że będą miękkie w środku po upieczeniu ich w cieście.
  • Faszerowane pieczarki 2. Mięso z cebulą podsmażamy na oleju. Dodajemy drobno posiekane korzonki pieczarek. Smażymy z przyprawami, do odparowania wody. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gorącym farszem napełniamy pieczarki i pozostawiamy na ok 10 minut do przestudzenia.
  • 3. Mleko, jajka, sól i mąkę łączymy ze sobą. Ciasto ma być bardzo gęste, więc nie podaję dokładnej ilości mąki, ale u mnie było to ok 1.5 szklanki.
    Pieczarki zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy jeszcze ciepłe jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Nadzienie Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować