Faszerowane Papryczki

0 (0 ocen)

Smaczne i idealne na każdą okazję :)

Składniki:

  • - 4 duże papryki
    - 0.5 kg mięsa mielonego (wieprzowego)
    - 1 duża cebula
    - 1 jajko
    - 1 torebka ryżu
    - 3 ząbki czosnku
    - 3 łyżki ketchupu
    - szczypta oregano
    - sól
    - pieprz
    - łyżka oleju
    - starty żółty ser (do posypania)

Faszerowane papryczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy. Odcinamy im "kapelusiki" i wyciągamy gniazda nasienne. Gotujemy i studzimy ryż. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Do miski przekładamy mięso, dodajemy ryż, jajko, czosnek drobno posiekany, ketchup, oraz przyprawy. Faszerujemy papryki, przykrywamy "kapelusikami" i układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej podlanym odrobiną wody. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Przed końcem pieczenia posypujemy żółtym serem (pod "kapelusikami"). Podajemy z sosem pomidorowym.
    SMACZNEGO!

Komentarze

Podobne przepisy