2 duże papryki
250 g mięsa mielonego
100 g pieczarek
woreczek ryżu
3 łyżki ketchupu
cebula
0,5 l bulionu
20 dag żółtego sera
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra
Faszerowane papryczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce mieszamy: mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę z pieczarkami, ketchup i przyprawy.
2.Papryki umyć i odciąć im górną część. Usunąć gniazda nasienne, ponownie opłukać i wypełnić farszem.
Ułożyć papryki w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy około 0,5 l bulionu.
3.Piec około 45 minut w temp. 200°C. Parę minut przed końcem pieczenia, farsz w paprykach posypać startym żółtym serem i dokończyć pieczenie.
Komentarze