Faszerowane ogórki

0 (0 ocen)

Potrawa niewątpliwie pobudza kubki smakowe. Oprócz pięknej prezentacji, równie wyśmienicie smakuje. Ogórki mogą stanowić efektowną przystawkę. Podane z pieczywem sprawdzą się jako danie kolacyjne, z jajkiem sadzonym - danie obiadowe.

Składniki:

  • 4 większe ogórki gruntowe (łącznie 800g)

    Farsz:
    6 małych ziemniaków (łącznie 250g)
    2 większe marchewki (łacznie 250g)
    2 - 3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka koperku
    1 łyżka majonezu
    1/2 łyżeczki owoców kolendry mielonych
    pieprz cytrynowy do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Majonez

Faszerowane ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane ogórki 1. Ogórki przekroić wzdłuż na pół. Usunąć środek z nasionami. W garnku zagotować wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru. Włożyć przygotowane ogórki i krótko obgotować (2 - 3 min). Odcedzić i wystudzić.
  • Faszerowane ogórki 2. Ziemniaki i marchewkę obrać, ugotować do miękkości (15 - 20 min) w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i wystudzić. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, ziemniaki pokroic w małą kostkę. Do warzyw dołożyć posiekany czosnek i koperek.
  • Faszerowane ogórki 3. Dołożyć majonez oraz kolendrę - wymieszać. Farsz doprawić do smaku.
  • Faszerowane ogórki 4. Wystudzone ogórki nadziać przygotowanym farszem.

Porady

Jeśli Ktoś woli obrane ogórki, należy je krócej gotować - około 1 min. W tym wypadku można również całkowicie zrezygnować z obróbki cieplnej. Do nadzienia można wykorzystać, jakkolwiek nieelegancko to zabrzmi, resztki z obiadu - pozostałe ziemniaki, czy też marchewkę z rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować