Faszerowane kalarepki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z nadmiaru kalarepek jakie mialam w ubieglym roku zrobiłam smaczną kolację :)

  • 40 min

Składniki:

  • 6 dużych kalarep
    20 dag mielonego mięsa
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    1 jajko
    1 łyżka margaryny
    3 kostki rosołowe
    3 szklanki wody
    sól
    pieprz

Faszerowane kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane kalarepki przed zapiekaniem 1. Kalarepy obieramy, ścinamy lekko górę oraz delikatnie dół (tak aby prosto stały), za pomocą noża i łyżki wydrążamy wnętrze kalarepek. Paprykę, cebulę oraz miąższ wyjęty z 3 kalarep kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem margaryny, soli pieprzu. Kiedy warzywa się lekko zrumienią dodajemy mięso i smażymy jeszcze 5 minut. Kiedy farsz przestygnie, to wbijamy do niego jajko, dokładnie mieszamy, doprawiamy i nakładamy do kalarepek. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i wrzucamy kostki rosołowe, układamy kalarepy i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temp. 180*

Porady

Najlepsze są na gorąco

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy