Faszerowane jajka w galarecie

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Jajka troszkę inaczej może troszkę świątecznie.. po prostu jajka w galarecie.

  • 30 min

Składniki:

  • jajka 5 szt
    szynka konserwowa 3 plastry
    szczypiorek pokrojony 1 łyżka
    kukurydza konserwowa 1/2 puszki
    groszek konserwowy 1/4 puszki
    bulion 1 szkl
    żelatyna 2 łyżeczki
    majonez
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Faszerowane jajka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać i ściąć 1/3 jajka. Wyjąc ostrożnie żółtko i rozkruszyć.

    Szynkę pokroić w drobną kostkę, połączyć z żółtkami i szczypiorkiem odrobiną majonezu. Napełnić farszem jajka i i przykryć czapeczką.

    W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę i odstawić do lekkiego stężenia.

    Na spód naczynia w którym przygotujemy przystawkę wyłożyć osączony z zalewy groszek i kukurydzę. Wlać trochę bulionu, wymieszać z warzywami i odstawić w chłodne miejsce. Gdy zacznie się ścinać ustawić w warzywach jajka i zalać resztą tężejącej galarety.

    Odstawić do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować