Faszerowane filety z indyka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 45 min

Podaję je z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Czasem fistaszki zastępuję drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

  • 2 godz. 45 min

Składniki:

  • 1,5 kg fileta z indyka
    30 dag zmielonych orzeszków ziemnych
    50 dag szpinaku
    2 ząbki czosnku
    10 dag sera pleśniowego
    łyżka masła
    sól
    sól czosnkowa
    słodka mielona papryka
    gałka muszkatołowa
    sok z 1 cytryny
    olej

Faszerowane filety z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą czosnkową i papryką. Schładzamy ok. 2 godzin. Następnie mięso nacinamy
    tak, aby powstały głębokie kieszenie.
  • 2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser kroimy w kostkę. Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem. Doprawiamy solą, studzimy. Dodajemy ser pleśniowy i orzeszki. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką i ew. solą. Mieszamy.
  • 3. Filety napełniamy farszem. Otwór spinamy wykałaczkami. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i podlewamy kilkoma łyżkami oleju. Pieczemy
    ok. 1,5 godziny w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy