• Faszerowane filety z indyka

    Autor: Anna Skrzypczyk, Chełm

  • Podaję je z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Czasem fistaszki zastępuję drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

  • Składniki

    1,5 kg fileta z indyka
    30 dag zmielonych orzeszków ziemnych
    50 dag szpinaku
    2 ząbki czosnku
    10 dag sera pleśniowego
    łyżka masła
    sól
    sól czosnkowa
    słodka mielona papryka
    gałka muszkatołowa
    sok z 1 cytryny
    olej

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mięso myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą czosnkową i papryką. Schładzamy ok. 2 godzin. Następnie mięso nacinamy tak, aby powstały głębokie kieszenie.

    2.

    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser kroimy w kostkę. Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem. Doprawiamy solą, studzimy. Dodajemy ser pleśniowy i orzeszki. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką i ew. solą. Mieszamy.

    3.

    Filety napełniamy farszem. Otwór spinamy wykałaczkami. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i podlewamy kilkoma łyżkami oleju. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 180 °C.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, filet z indyka, mielone orzeszki ziemne
  • 0 komentarzy

Autor: Anna Skrzypczyk, Chełm

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-29T17:37:27+01:00

381 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_05-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »