Faszerowane czerwone jajka

5 (150 ocen)

  • 4 godz.

Zbliża się Wielkanoc, więc trzeba pomyśleć o ciekawych potrawach na stół. Fotka z zeszłego roku idealnie nadaje się na tę okazję :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • jajka ( ilość wg uznania)
    puszka tuńczyka w wodzie lub zalewie naturalnej
    majonez
    natka pietruszki
    2 x barszcz czerwony błyskawiczny
    barwnik spożywczy(opcjonalnie)
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Jajka faszerowane Przystawki

Faszerowane czerwone jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo
    Kroimy wzdłuż i wyjmujemy do miseczki żółtka.
    Barszcz rozpuścić w takiej ilości wrzącej wody aby zamoczyły się w nim wszystkie białka. Barszcz musi być mocny.Białka włożyć do gorącego barszczu i przykryć. Powinny moczyć się minimum godzinę, lub do uzyskania czerwonego koloru
    FARSZ
    Do żółtek dodać posiekaną pietruszkę, tuńczyka z puszki, majonez oraz pieprz do smaku i wymieszać.

    Po uzyskaniu odpowiedniego koloru białek, wyjmujemy z barszczu wkładamy do nich farsz

Porady

Farsz można modyfikować wg gustu-kukurydza, posiekana drobno papryka,groszek... Kombinacje w zasadzie zależą od inwencji :) Gdyby po 1 h kolor jajek nie był mocno czerwony, można przełożyć jajka do gorącej wody z barwnikiem spożywczym. Farsz można przełożyć do dekoratora kremu, jajka będą jeszcze ciekawsze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować