Najlepiej smakują młode cukinie, które wraz z farszem tworzą bardzo sycące danie :)
Składniki:
2 cukinie
1 większy pojedynczy filet z kurczaka
100 g ryżu (1 woreczek)
20 dag pieczarek
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
1 mała cebula
olej
starty na tarce żółty ser
Faszerowane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przysmażyć na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulką. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Wszystkie składniki farszu wymieszać.
2.Cukinie umyć, osuszyć i obrać ze skóry (obieranie- według upodobań, nie jest konieczne). Następnie przekroić je wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką środki. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem, następnie napełnić je farszem i posypać po wierzchu startym serem żółtym. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25-30 minut.
Komentarze