Faszerowane cukinie

0 (0 ocen)

Najlepiej smakują młode cukinie, które wraz z farszem tworzą bardzo sycące danie :)

Składniki:

  • 2 cukinie
    1 większy pojedynczy filet z kurczaka
    100 g ryżu (1 woreczek)
    20 dag pieczarek
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
    1 mała cebula
    olej
    starty na tarce żółty ser

Faszerowane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przysmażyć na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulką. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Wszystkie składniki farszu wymieszać.
  • 2. Cukinie umyć, osuszyć i obrać ze skóry (obieranie- według upodobań, nie jest konieczne). Następnie przekroić je wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką środki. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem, następnie napełnić je farszem i posypać po wierzchu startym serem żółtym. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy