Faszerowane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz i drobno posiekaj, a pomidory drobno pokrój. Cukinie przekrój wzdłuż. Z każdej połówki ostrym nożykiem wytnij środek, pozostawiając 1 cm brzegu. Wybrany miąższ posiekaj. A cukinie lekko posyp solą i pieprzem.
2.Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, chili i czosnek, dodaj pokrojone pomidory i posiekany miąższ, oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj cynamon, bazylię i pietruszkę. Duś aż płyn odparuje
3.Do połówek cukinii nałóż przygotowany farsz i ułóż ściśle w naczyniu żaroodpornym. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz 60 minut, aż warzywa będą być miękkie. Wyjmij z piekarnika i ułóż plasterki sera i wstaw ponownie żeby ser się rozpuścił.
Komentarze