Faszerowane cukinie

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe, choć czasochłonne danie, zachwyci swoim niebanalnym smakiem nawet tych, którzy nie przepadają za warzywami.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie
    2 średnie cebule
    5 łyżek oliwy z oliwek
    4 ząbki czosnku
    6 dojrzałych pomidorów
    6 listków świeżej bazylii
    2 marchewki
    mała papryczka chili
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    garść posiekanej natki pietruszki
    6 plastrów sera żółtego

Faszerowane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a pomidory drobno pokrój. Cukinie przekrój wzdłuż. Z każdej połówki ostrym nożykiem wytnij środek, pozostawiając 1 cm brzegu. Wybrany miąższ posiekaj. A cukinie lekko posyp solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, chili i czosnek, dodaj pokrojone pomidory i posiekany miąższ, oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj cynamon, bazylię i pietruszkę. Duś aż płyn odparuje
  • 3. Do połówek cukinii nałóż przygotowany farsz i ułóż ściśle w naczyniu żaroodpornym. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz 60 minut, aż warzywa będą być miękkie. Wyjmij z piekarnika i ułóż plasterki sera i wstaw ponownie żeby ser się rozpuścił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy