Faszerowane cebule

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Robiły je moja babcia i mama, a teraz i ja korzystam z ich przepisu. Każda z nas dodała coś od siebie i tak powstała ta unikatowa potrawa.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 30 dag duszonej pieczeni wołowej lub wieprzowej
    ● 14 dużych cebul
    ● 1/2 szkl. ryżu
    ● 15 dag pieczarek
    ● 4 łyżki oleju
    ● 2 szkl. rosołu
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● sól, pieprz, cukier
    ● 3-4 łyżki startego, ostrego żółtego sera
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● ząbek czosnku

Faszerowane cebule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy. Gotujemy
    kilka minut w osolonym wrzątku.
    Wierzchy ścinamy. Środki
    wydrążamy, siekamy i smażymy
    na rozgrzanym oleju.
  • 2. Farsz: pieczarki oczyszczamy,
    drobno kroimy i podsmażamy.
    Ryż gotujemy na sypko.
    Pieczeń kroimy w cienkie paski.
    Mieszamy z pieczarkami,
    ryżem, posiekanym czosnkiem
    i natką. Doprawiamy solą
    i pieprzem.
  • 3. Cebule napełniamy farszem
    i posypujemy żółtym serem.
    Wkładamy do naczynia żaroodpornego,
    wlewamy 1/2 szkl.
    rosołu. Pieczemy 25 minut
    w temperaturze 180 °C.
  • 4. Resztę rosołu mieszamy
    z koncentratem i podsmażoną
    cebulą. Zagotowujemy,
    doprawiamy solą, pieprzem
    i cukrem. Wlewamy do cebul.
    Pieczemy jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy