Pyszna propozycja na kolację na ciepło. Bułki można podawać z sałatką albo bez. Idealnie smakują polane ketchupem lub sosem czosnkowym.
20 min
Składniki:
4 duże bułki zwykłe
mała cebula
mała czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
25 dag szynki
40 dag pieczarek
pomidor
kostka sera żółtego (około 20 dag )
zioła prowansalskie
Faszerowane bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę kroimy w kostkę, cebulkę kroimy w cieniutkie piórka. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidora kroimy w plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry lub w ćwiartki. Podsmażamy na oliwie, aż zyskają złoty kolor. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
Z bułek odkrawamy wierzchy i dociskamy środki. Po kolei układamy przygotowane produkty warstwami w bułkach, na koniec kładąc na wierzchu po plastrze pomidora i zasypując serem.
Bułki układamy na wyłożonej folią aluminiową blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 - 20 min, aż ser się rozpuści i ładnie zapiecze, a bułki zagrzeją się do środka. W trakcie pieczenia można bułki na chwilkę wyjąć na zewnątrz i posypać po wierzchu ziołami prowansalskimi
Porady
Składniki farszu można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań.
Komentarze