faszerowane bułeczki domowej roboty

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne bułeczki z kruchego ciasta z pożywnym nadzieniem

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO :35 dkg mąki pszennej , 2 żółtka , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 200 ml . kwaśnej śmietany , płaska łyżeczka soli , 20 dkg masła
    NADZIENIE :20 dkg szynki , 20 dkg tłustego twarogu , 5 dkg masła, 2 białka , p[rzyprawy , sól i pieprz

    , można dodać trochę szczypiorku do smaku .
    dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułeczek , mak ,sezam lub kminek do posypania

Faszerowane bułeczki domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto , owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki . Szynkę wraz z twarogiem mielimy w maszynce na gładką masę , dodajemy roztopione i schłodzone masło , przyprawy i ubite na sztywną pianę białka , dokładnie mieszamy . Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na kwadraty , na każdym kwadracie umieszczamy porcję nadzienia i formujemy bułeczki .Formę smarujemy tłuszczem i układamy na niej bułeczki , smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem , wedle uznania . Pieczemy około 20 min . w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Porady

bułeczki można jeść na ciepło lub na zimno , świetnie smakują z czerwonym barszczem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy