Faszerowane bakłażany w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ryż al dente i odstawić.
2.Pieczarki, paprykę, selera, cebulę i pomidora pokroić w bardzo drobną kostkę, a czosnek najdrobniej jak się da. Przełożyć wszystkie warzywa i pieczarki do garnka, wymieszać z oliwą i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. Następnie odcedzić, jeśli potrzeba.
3.Wymieszać je z ryżem, startymi serami, jajkiem i doprawić solą i pieprzem.
4.Przekroić bakłażana na pół, wydrążyć, posmarować wnętrze oliwą i lekko posolić. Wyłożyć obie części farszem, ugnieść w pożądany kształt i przysypać wierzch bułką tartą.
5.Bakłażany ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
6.Sos:
Paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać wodą, oliwą, sokiem z cytryny i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Następnie dodać obie mąki i miksować jeszcze przez chwilę. Przelać masę do garnka przez gęste sitko, tak aby pozostały na nim wszelkie niezmiksowane pozostałości. Zagotować sos, doprawić do smaku przyprawami i gotować jeszcze kilka minut.
Komentarze