faszerowane bakłażany w sosie paprykowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Ta potrawa jest bardzo prosta, a smakiem zaskoczy wszystkich. Na pewno każda restauracja chciałaby mieć ją w swoim menu!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki farszu:

    bakłażan
    1/3 szkl. ryżu
    4 pieczarki
    1/2 papryki czerwonej
    2 łodygi selera naciowego
    1 cebula
    1/2 pomidora
    3 ząbki czosnku
    60ml oliwy z oliwek
    40g parmezanu
    3 plastry żółtego sera
    1 jajko
    bułka tarta
    sól, pieprz

    Składniki na sos:

    1 duża czerwona papryka
    1 niepełna szkl. wody
    1/4 szkl. oliwy z oliwek
    3 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1 łyżka soku z cytryny
    słodka papryka w proszku
    pieprz cayenne
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowane bakłażany w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż al dente i odstawić.
  • 2. Pieczarki, paprykę, selera, cebulę i pomidora pokroić w bardzo drobną kostkę, a czosnek najdrobniej jak się da. Przełożyć wszystkie warzywa i pieczarki do garnka, wymieszać z oliwą i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. Następnie odcedzić, jeśli potrzeba.
  • 3. Wymieszać je z ryżem, startymi serami, jajkiem i doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Przekroić bakłażana na pół, wydrążyć, posmarować wnętrze oliwą i lekko posolić. Wyłożyć obie części farszem, ugnieść w pożądany kształt i przysypać wierzch bułką tartą.
  • 5. Bakłażany ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
  • 6. Sos:
    Paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać wodą, oliwą, sokiem z cytryny i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Następnie dodać obie mąki i miksować jeszcze przez chwilę. Przelać masę do garnka przez gęste sitko, tak aby pozostały na nim wszelkie niezmiksowane pozostałości. Zagotować sos, doprawić do smaku przyprawami i gotować jeszcze kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować