Faszerowane bakłażany

0 (0 ocen)

  • 15 min

Potrawa ta jest odpowiednia na wiosenno-letnią porę roku. Można ją jeść w gorące jak i chłodne dni.

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 bakłażany
    - 3 pomidory
    - 25 dag żółtego sera
    - 1 ząbek czosnku
    - 3 łyżki oliwy
    - sól, pieprz
    - oregano, tymianek

Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy i kroimy na połowę. Wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę. Ser żółty kroimy w drobną kosteczkę. Miąższ mieszamy z serem i posiekanym czosnkiem. Dodajemy oliwę, sól, pieprz. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy farsz. Pomidory kroimy w kosteczkę i posypujemy bakłażany. Tymiankiem i oregano delikatnie osypujemy po wierzchu. Pieczemy 30 minut.

Porady

Bakłażany najlepiej po przekrojeniu i wyjęciu miąższu posolić i odstawić na 5-10 min. Następnie przepłukać osolone bakłażany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy