Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bakłażany i pomidory myjemy i osuszamy. Pomidory
kroimy w kostkę. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Miąższ kroimy w kostkę.
2.Cebulę smażymy na oleju. Dodajemy miąższ bakłażanów. Dusimy 5 minut. Mieszamy z ryżem, 3/4 sera i pomidorami. Doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem.
3.wkładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera. Wlewamy bulion. Zapiekamy 40 minut w 175 °C.
4.Sos: jogurt mieszamy z posiekaną zieleniną i zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy. Polewamy bakłażany.
Komentarze