Faszerowane bakłażany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Ta niedroga, apetyczna przystawka jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 małe bakłażany
    6 małych pomidorów
    posiekana cebula
    10 dag sera gouda
    15 dag ryżu
    1 szkl. bulionu
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz
    olej

    Sos:
    45 dag jogurtu naturalnego
    pęczek szczypiorku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bakłażany i pomidory myjemy i osuszamy. Pomidory
    kroimy w kostkę. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Miąższ kroimy w kostkę.
  • 2. Cebulę smażymy na oleju. Dodajemy miąższ bakłażanów. Dusimy 5 minut. Mieszamy z ryżem, 3/4 sera i pomidorami. Doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem.
  • 3. wkładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera. Wlewamy bulion. Zapiekamy 40 minut w 175 °C.
  • 4. Sos: jogurt mieszamy z posiekaną zieleniną i zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy. Polewamy bakłażany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować