Soczysta rolada z boczku idealna na np. na kanapki do obiadu.
Składniki:
1,5 kg boczku bez skóry
1 duży por
1 duża marchewka
350 g pieczarek
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
duża szczypta ostrej papryki
sól,pieprz do smaku
olej
Faszerowana rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki,marchewkę oczyścić,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,por
pokroić w krążki,wszystko poddusić na oleju. Doprawić do smaku
przyprawami. Boczek (jeżeli jest gruby należy go rozbić) natrzeć solą
i roztartym czosnkiem.
Nałożyć farsz i zrolować. Obwiązać bawełnianą nicią
i odstawić na 2 godziny do lodówki.Tak przygotowany boczek włożyć do
rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 1,5 godz.
Komentarze