Faszerowana rolada indycza

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wyborne mięso z indyka faszerowane szpinakiem, żurawiną i orzechami, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tak przygotowana rolada jest miękka i soczysta, z pewnością uświetni świąteczny nastrój.

Składniki:

  • 1200g fileta z indyka
    450g świeżego szpinaku
    80g posiekanych orzechów ( włoskich, laskowych, pistacji)
    50g żurawiny suszonej
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    mielona słodka i ostra papryka
    2 łyżki miękkiego masła
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Faszerowana rolada indycza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przypraw mięso 1. Mięso umyj, osusz, roztrzep przez folię tak, by powstał duży płat. Oprósz solą, pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Mięso wstaw na min.2 godz.w chłodne miejsce.
  • przygotuj farsz 2. Szpinak przepłukaj pod zimną wodą. Odparuj na suchej patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Wystudzony szpinak przełóż do miski. Dodaj posiekane orzechy, suszoną żurawinę i miękkie masło. Całość delikatnie połącz ze sobą i rozsmaruj na płacie mięsa. Zwiń ciasno w roladę i zwiąż nićmi kuchennymi.
  • roladę podsmaż 3. Tak przygotowaną roladę podsmaż krótko na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie przełóż do rękawa do pieczenia i piecz w naczyniu żaroodpornym ok.80 minut w 180st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij papier, by mięso się ładnie zrumieniło. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować