trochę ostrzejsze wydanie faszerowanej papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :)
Składniki:
4 papryki (kolor do wyboru)
100 g kaszy jaglanej
250 g mięsa mielonego z indyka
250 g czerwonej fasoli konserwowej
jedna czerwona cebula
jedna puszka pomidorów pelati
parę pokrojonych papryczek jalapeño w zalewie (ilość w zależności od tego jak ostrą paprykę chcemy przygotować)
jedno jajko
ser mozzarella w wiórkach
olej
masło
papryka czerwona mielona
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
sól
pieprz
chili cayenne
Faszerowana papryka w stylu meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Za pomocą drewnianej łyżki rozgniatamy na niej pomidory pelati. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną oraz granulowanym czosnkiem. Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
Papryki myjemy, odkrawamy ich górną część - tak aby powstała nam czapeczka, którą później będziemy ją mogli przykryć. Usuwamy gniazda nasienne, czyścimy. Na dno każdej z papryk wlewamy łyżkę sosu a następnie faszerujemy papryki farszem. do pełna. Sam wierzch ponownie polewamy sosem i posypujemy serem mozzarella w wiórkach. Papryki przykrywamy czapeczkami.
3.Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy resztę sosu. Na nim ustawiamy papryki i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do czasu, aż papryka zmięknie a jej skóra się przypiecze.
Komentarze