Faszerowana papryka w stylu meksykańskim

0 (0 ocen)

trochę ostrzejsze wydanie faszerowanej papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :)

Składniki:


  • 4 papryki (kolor do wyboru)
    100 g kaszy jaglanej
    250 g mięsa mielonego z indyka
    250 g czerwonej fasoli konserwowej
    jedna czerwona cebula
    jedna puszka pomidorów pelati
    parę pokrojonych papryczek jalapeño w zalewie (ilość w zależności od tego jak ostrą paprykę chcemy przygotować)
    jedno jajko
    ser mozzarella w wiórkach
    olej
    masło
    papryka czerwona mielona
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    chili cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowana papryka w stylu meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26kpxjc 1.
    Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników.
  • image-0yplt2x 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Za pomocą drewnianej łyżki rozgniatamy na niej pomidory pelati. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną oraz granulowanym czosnkiem. Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.


    Papryki myjemy, odkrawamy ich górną część - tak aby powstała nam czapeczka, którą później będziemy ją mogli przykryć. Usuwamy gniazda nasienne, czyścimy. Na dno każdej z papryk wlewamy łyżkę sosu a następnie faszerujemy papryki farszem. do pełna. Sam wierzch ponownie polewamy sosem i posypujemy serem mozzarella w wiórkach. Papryki przykrywamy czapeczkami.
  • image-1scxn19 3. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy resztę sosu. Na nim ustawiamy papryki i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do czasu, aż papryka zmięknie a jej skóra się przypiecze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować