Faszerowana papryka po tunezyjsku

0 (0 ocen)

  • 15 min

palce lizać!

  • 15 min

Składniki:

  • - 5 papryk zwykłych lub 8 łagodnych podłużnych chili
    - puszka tuńczyka w kawałku
    - 1 ugotowany ziemniak
    - 10 łyżek (150g) świeżej pietruszki
    - 1 cebula
    - 1 kromka chleba tostowego
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka kolendry
    - 1 łyżeczka kurkumy
    - 3 ½ łyżki harissy
    - 1 łyżeczka ostrej papryki
    - 4 jaja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowana papryka po tunezyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki myjemy, odcinamy górę która będzie służyła jako wieczko oraz wypłukujemy ziarenka. Do miski wrzucamy tuńczyka, rozgniecionego ziemniaka, pokrojoną cebulę i posiekaną pietruszkę. Wkruszamy kromkę chleba tostowego i dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą, harissą i papryką. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Nadziewamy papryczki, które następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej natłuszczamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20min przykryte folią aluminiową oraz drugie 20 min bez przykrycia.

Porady

Harrisę w paście kupić można w sklepach orientalnych lub hipermarketach. Dla osób, które nie lubią ostrych dań polecam ominąć harrisę w składzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować