Faszerowana papryka po tunezyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczki myjemy, odcinamy górę która będzie służyła jako wieczko oraz wypłukujemy ziarenka. Do miski wrzucamy tuńczyka, rozgniecionego ziemniaka, pokrojoną cebulę i posiekaną pietruszkę. Wkruszamy kromkę chleba tostowego i dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą, harissą i papryką. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Nadziewamy papryczki, które następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej natłuszczamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20min przykryte folią aluminiową oraz drugie 20 min bez przykrycia.
Porady
Harrisę w paście kupić można w sklepach orientalnych lub hipermarketach. Dla osób, które nie lubią ostrych dań polecam ominąć harrisę w składzie.
Komentarze