Faszerowana papryka na ziołowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ryż ugotować na pół miękko ( 15 minut ) . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , zioła ( trochę odłożyć do posypania przed podaniem ). Doprawić solą , pieprzem, cukrem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem .Rozpuścić w gorącej wodzie kostkę bulionową i przecier- zmieszać ze śmietanką i olejem i zalać papryki .Dołożyć listki lubczyku
2.Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika .Nastawić na 180 * C i dusić ok 30 -40 minut . od chwili aż piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę . Przed podaniem posypać mieszanką ziół i grubo mielonym pieprzem .
Sos można zagęścić mąką jeśli ktoś woli . Trzeba wtedy wyjąć papryki , sos zlać do garnuszka i wlać do niego rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąkę ( ok. 2 łyżek ) - podgrzać i doprowadzić do zagotowania - ale moim zdaniem nie jest to potrzebne .
Porady
Proponuję podawać same w sosie albo z podpieczonym pieczywem typu bagietka .
Komentarze