Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko. Jedno jajko rozkłócamy,
mieszamy z kaszą. Wsypujemy do wrzącej wody i także
gotujemy na sypko. Cebule i czosnek obieramy. Cebule
kroimy w kostkę i szklimy na oleju na złoto. Czosnek
przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Mieszamy
z ryżem i kaszą. Dodajemy mięso i jajko. Mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Papryki myjemy, odcinamy
wierzchy, usuwamy
gniazda nasienne. Napełniamy
farszem, przykrywamy.
Układamy w naczyniu
żaroodpornym. Przecier rozrabiamy
ze szkl. wody i przyprawa uniwersalna.
Podlewamy papryki.
Pieczemy pod przykryciem
ok. 1,5 godziny w 190 °C.
Komentarze