Faszerowana kura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z kury wyciągamy kości tak, aby nie uszkodzić skóry.
2. Do mięsa mielonego dodajemy starte cebule,pieczarki (starte na łezkach), pieprz, sól wg uznania.
3. Kurę kładziemy skórą do dołu, układamy na niej dodatkowy filet, tak aby cała skóra była zasłonięta. Na wierzch wykładamy mięso mielone i na zmianę układamy paprykę, raz żółtą raz czerwoną. Kurę zawijamy jak roladę wzdłuż ułożonych papryk, szyjemy nicią i wsadzamy do siatki do wędzenia szynki. Wówczas nacieramy mieszanką z soli, pieprzu i papryki słodkiej. Wykładamy na formę i nakłuwamy, by tłuszcz miał ujście.
4. Pieczemy w 200o C, gdy kura zacznie się piec, temperaturę zmniejszamy do 180oC.
Komentarze