faszerowana kura

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetnie pasuje na świąteczny stół w Boże Narodzenie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kura (ok.1,5kg)
    1 filet z kurczaka
    30dkg mięsa mielonego wieprzowego
    20 dkg pieczarek
    2 duże cebule
    2 jaja
    1 peczek natki pietruszki
    ½ papryki czerwonej
    ½ papryki żółtej
    sól
    pieprz czarny
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana kura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z kury wyciągamy kości tak, aby nie uszkodzić skóry.
    2. Do mięsa mielonego dodajemy starte cebule,pieczarki (starte na łezkach), pieprz, sól wg uznania.
    3. Kurę kładziemy skórą do dołu, układamy na niej dodatkowy filet, tak aby cała skóra była zasłonięta. Na wierzch wykładamy mięso mielone i na zmianę układamy paprykę, raz żółtą raz czerwoną. Kurę zawijamy jak roladę wzdłuż ułożonych papryk, szyjemy nicią i wsadzamy do siatki do wędzenia szynki. Wówczas nacieramy mieszanką z soli, pieprzu i papryki słodkiej. Wykładamy na formę i nakłuwamy, by tłuszcz miał ujście.
    4. Pieczemy w 200o C, gdy kura zacznie się piec, temperaturę zmniejszamy do 180oC.

Porady

Dobrze, aby kura nie ważyła więcej niż 1,5kg.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować