Faszerowana kalarepka

4.5 (160 ocen)

  • 35 min

Kalarepka nadziewana, to pyszne jedzonko dla smakoszy warzywek i prostych dań. Pomysł na jarski obiad lub gorącą kolację.

  • 35 min

Składniki:

  • 5 średnich kalarepek
    40 dag pieczarek
    20 dag ryżu
    1 większa cebula
    1 jajko
    2- 3 ząbki czosnku
    zielenina: pietruszka, koper, kolendra- wg uznania
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna- do smaku
    na sos: koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Faszerowana kalarepka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode kalarepki myjemy, oczyszczamy z zielonych listków. Ścinamy wierzch- czapeczkę do przykrycia całości.
    Nie obieramy ze skórki. Środek dokładnie wydrążamy, zostawiając cienką ściankę.
  • 2. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na maśle razem z cebulką- posiekaną oraz czosnkiem.
    Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody al 'dente. Studzimy.
  • 3. Składniki farszu, czyli pieczarki oraz ryż łączymy z surowym jajkiem, doprawiamy do smaku. Raczej pikantnie dla wyrazistości smaku. Sama kalarepka jest bowiem mdła. Wsypujemy pokrojoną zieleninę.
  • Faszerowanie kalarepki 4. Farszem napełniamy wydrążoną kalarepkę do pełna. Przykrywamy wierzchem- czapeczką. Możemy położyć ulubione zioła na wierzch.
  • 5. Płaski rondel napełniamy kalarepką, obkładamy po bokach miąższem wydrążonym z kalarepek, zalewamy wrzątkiem, prawie do przykrycia warzyw. Solimy całość.
  • Duszenie kalarepki 6. Dusimy pod przykryciem.
    Sprawdzamy, czy kalarepki są miękkie, jeśli tak- wyjmujemy je z rondla.
  • 7. W tym czasie przygotowujemy sos. Miksujemy miąższ, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną ze śmietaną. Doprawiamy na ostro do smaku. Krótko zagotowujemy do zgęstnienia, ok. 30- 40 min. Co jakiś czas mieszamy miąższ.
  • Gotowe danie- faszerowana kalarepka z sosem 8. Podajemy jako samodzielne danie z pieczywem.
    Polewamy sosem. Jest bardzo syte.
    Smacznego ;)

Porady

Kalarepki wymierajmy młodziutkie, sezonowe najlepiej. Zamiast pieczarek możemy użyć grzybów świeżych. Ryż możemy na pół zastąpić kaszą jęczmienną. Koncentrat zastąpią doskonale w sezonie- świeże pomidorki. Danie jest syte, szybkie w wykonaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Pieczarki Ryż Zioła Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować