Faszerowana kalarepka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Kalarepka do Polski dotarła dopiero w XIX wieku. Pierwsze opisy tego warzywa pochodzą z XVI wieku, choć znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa. Możliwości jej przygotowania są różne: na surowo, smażone, duszone, zapiekane. W każdym wydaniu smakuje pysznie.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • 2 kalarepki,
    • 10-12 dag mięsa mielonego,
    • 1 jajko,
    • 1 duży pomidor, lub 2 mniejsze,
    • 0,5 cebuli,
    • 1 ząbek czosnku,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Natka pietruszki,
    • 2-3 łyżki oleju,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana kalarepka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nasalanie 1. Kalarepkę obieramy, ścinamy górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Delikatnie nasalamy.
  • przygotowanie mięsa 2. Mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dokładamy do niego jajko oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • przed pieczeniem 3. Tak przygotowanym mięsem wypełniamy środki kalarepek.

    Cebulę oraz pomidor kroimy w kostkę. Na oleju rumienimy cebulę. Do gotowej dokładamy pomidory oraz miąższ kalarepki, który wydrążyliśmy ze środka oraz pokrojoną górę warzywa. Całość chwilkę razem smażymy i podlewamy wodą (około 0,5 szklanki).
    Tak przygotowany sos przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy kalarepki i pieczemy około 30-40 minut (180°C).

Porady

Kalarepkę podajemy na gorąco z sosem. Mi najbardziej smakuje z młodymi ziemniakami!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować