Faszerowana kalarepa w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W wolnych chwilach gotuję dla rodziców i moich dwóch braci. Jestem studentką ogrodnictwa. Faszerować kalarepę nauczyła mnie mama

Składniki:

  • ● 4 kalarepy
    ● 30 dag mielonego mięsa z indyka
    ● 1/2 szkl. kuskusu
    ● 4 malinowe pomidory
    ● jajko
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● łyżka masła
    ● ząbek czosnku
    ● tymianek
    ● sól, pieprz

Faszerowana kalarepa w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalewamy wrzątkiem
    1 cm ponad powierzchnię kaszy. Naczynie przykrywamy
    i odstawiamy na ok. 5 minut.
    Pomidory sparzamy, obieramy
    ze skórki, kroimy w kostkę.
    Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę.
  • 2. Kalarepy myjemy, obieramy,
    i odcinamy wierzch z listkami
    (ok. 1/4 wysokości). Wydrążamy
    środek, pozostawiając
    ściankę grubości ok. 1 cm. Wydrążony
    miąższ siekamy, dodajemy
    mięso, kuskus, jajko i natkę.
    Doprawiamy solą i pieprzem
    i mieszamy. Farszem wypełniamy
    kalarepy, przykrywamy odciętymi
    wierzchami.

Porady

Eweliny Brzyski Aby stabilnie ustawić kalarepy na talerzu, ścinamy od spodu cienki plasterek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy