Faszerowana kaczka

4.51 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

kaczka z pysznym nadzieniem

Składniki:

  • 1 kaczka ( 2,5 kg )
    500 g żołądków drobiowych
    400 g pieczarek
    8 łyżek kaszy manny
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól
    pieprz
    1 czubata łyżeczka suszonych borowików ( lub innych grzybów )
    2 łyżki oliwy

    Marynata
    2 łyżki octu winnego,
    2 łyżki sosu sojowego,
    2 łyżki oliwy,
    1 łyżeczka przyprawy kucharek smak lata,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo zmielonego,
    1 łyżeczka soli
    1 czubata łyżeczka suszonych borowików ( lub innych grzybów )

Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą.
    Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też.
    Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
    Następnego dnia zrobić farsz.
  • 2. Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie od czasu do czasu mieszając.
    Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć.
    Wyłączyć gaz.
    Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kasze mannę i wymieszać.
    Lekko przestudzić.
  • 3. Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
    Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika.
    Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 150 minut.
  • 4. Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki.
    Podzielić na porcje.

Porady

( Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować