Faszerowana gęś

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę ją na większe rodzinne uroczystości.

Składniki:

  • tusza z gęsi
    10 orzechów włoskich
    6 posiekanych cebul
    8 zmiażdżonych ząbków czosnku
    4 ugotowane jajka
    po 20 dag boczku, kiełbasy i masła
    op. wiórków kokos.
    30 oliwek bez pestek
    20 dag winogron
    pieprz, sól, gałka muszkatołowa
    pokrojona bagietka
    50 ml białego wina

Faszerowana gęś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3/4 cebuli, 1/2 czosnku i 1/2 szkl. soli mieszamy z 5 l wody. Zalewamy gęś
    i chłodzimy 12 godzin.
  • 2. Farsz: resztę cebuli, posiekane boczek, kiełbasę, orzechy i jajka oraz wiórki,
    oliwki, winogrona i namoczoną w winie bagietkę podsmażamy na maśle.
    Doprawiamy i mieszamy.
  • 3. Gęś nacieramy resztą czosnku, nadziewamy i zszywamy. Pieczemy ok.
    3 godzin w 200 °C, polewając wytworzonym sosem.

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy