faszerowana cukinia

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sprawdzony sposób na warzywny obiad.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duża cukinia: 1 sztuka
    - ugotowany ryż: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mięso mielone: 300 gramów
    - Cebule: 2 sztuki
    - Żółty ser: 20 dekagramów
    - sól, pieprz ( do smaku): 2 szczypty
    - pomidory: 2 sztuki

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i kroimy na pół oraz wybieramy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy aż puszczą sok, następnie płuczemy i osuszamy.
  • 2. Mięso i cebulę obsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę smażymy
  • 3. Podsmażone mięso mieszamy z ryżem i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Pieczemy w tem 180st. ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy