Faszerowana cukinia

0 (0 ocen)

Podałam ją na obiad, lecz może również być wyśmienitym pomysłem na ciepłą kolację.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    1 cebula
    400g łopatki wieprzowej
    1 mniejsza zielona papryka
    1/3 szklanki ryżu
    1 ząbek czosnku
    Sól, pieprz, ostra papryka do smaku
    Tłuszcz do smażenia
    Ok 8 dag sera żółtego

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso z cebulą 1. Mięso zmielić, przysmażyć na tłuszczu, podlać ok ½ szklanki gorącej wody i dusić ok 15minut (w razie potrzeby dolewać wody). Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dusić 10min do miękkości, przyprawić do smaku.
  • 2. Ryż ugotować, paprykę pokroić w drobną kostkę.
  • farsz 3. W miseczce sporządzić farsz: połączyć ze sobą ugotowany ryż, usmażone mięso, pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i doprawić do smaku.
  • cukinia 4. Cukinie przekroić wzdłuż na połowę, środek wydrążyć za pomocą łyżki. Włożyć na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 st C.
  • cukinia nadziana 5. Cukinię wyjąć , osolić i posypać pieprzem, nadziać farszem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40min,
  • cukinia z serem 6. 10 minut przed końcem cukinię wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu startym żółtym serem i ponownie zapiec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy