Fasolówka z boczkiem i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przepłukać, odcedzić i przełożyć do miski. Następnie zalać wodą w takiej ilości aby całkowicie przykryła całą fasolę.Przykryć i zostawić na całą noc.
2.Kolejnego dnia do dużego garnka wlać 2,5-3 litry wody. Dodać umytą i osuszoną skórę od boczku. Wstawić na ogień i zagotować. Gdyby zebrał się jakiś szum zebrać go. A następnie dodać przepłukaną i odcedzoną fasolę wraz z grzybami ( nie ma potrzeby ich wcześniej moczyć).
3.W między czasie obrać warzywa, umyć je i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w małą kostkę. Ziemniaki pokroić w cienkie słupki.
4. Boczek pokroić w średnią kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni. Gdy boczek się zrumieni i odrobinę wytopi zdjąć go z patelni łyżką cedzakową na talerz. Na pozostały tłuszcz przełożyć pokrojoną w średnią kostkę kiełbasę. Ja także zrumienić i zdjąć łyżką cedzakową na talerz.
5. Gdy fasola będzie na wpół miękka dodać marchewkę, pietruszkę i seler i ponownie zagotować. Gdy te warzywa będą na wpół miękkie wrzucić ziemniaki, boczek i kiełbasę, wyjąć skórę z boczku i gotować do miękkości wszystkich składników.
6.Na koniec gotowania mąkę połączyć z koncentratem, następnie rozprowadzić to wywarem z zupy i wlać do garnka. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką. Smacznego!
Komentarze