Jestem mamą dwójki dzieci (2,5 i 1,5 roku). Lubię gotować, ale mam na to niewiele czasu. Przepis na leczo dostałam od teściowej. Danie jest smaczne i sycące. Doskonałe na rodzinne uroczystości.
Składniki:
3 cebule
1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
3 puszki czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
20 dag przecieru pomidorowego
przyprawa uniwersalna
pieprz
10 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
olej
Fasolowe leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wlewamy zalewę z kukurydzy i dusimy, aż cebula zmięknie, a płyn odparuje.
2.Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i lekko podsmażamy.
3.Dodajemy kukurydzę, fasolę z zalewą, przecier pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe, mieszamy. Doprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut, cały czas mieszając.
Komentarze