FASOLOWE GOŁĄBKI

0 (0 ocen)

Zapewniam,że są rewelacyjne.Najlepiej smakują z kaszą gryczaną.Można też je podawać z ziemniakami,pieczywem,ryżem w/g upodobań.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
    60 dkg. mięsa mielonego
    40 dkg. fasoli piękny jaś
    2 szt średniej marchwi
    3 szt. ogórki kiszone
    20 dkg. szynki wędzonej
    1 szt. cebuli
    1 gł. czosnku
    2 puszki małe przecieru pomidorowego
    4 łyżki keczupu pikantnego
    2 kostki rosołowe
    1/2 słoika musztardy sarepskiej
    sól,pieprz,papryka mielona ostra,czosnek
    granulowany,majeranek,olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolowe gołąbki 1. Fasolę namoczyć na 6 godz. w zimnej wodzie,następnie
    zagotować,zlać wodę,zdjąć łupinki.Do garnka wlać
    świeżej wody,wsypać wyłuskaną fasolę i gotować do
    miękkości./ uważać aby się nie rozgotowała/,zlać
    wodę,przestudzić i rozdrobnić blenderem lub przepuścić
    przez maszynkę do mielenia.Marchew obrać obgotować około
    10 min.w wodzie.Jedną pokroić w kostkę,a drugą w
    słupki.Cebulę i czosnek obrać,pokroić w drobną kostkę i
    zeszklić na dwóch łyżkach oleju.Ogórki i szynkę pokroić
    w słupki.
  • Fasolowe gołąbki 2. Do miski włożyć mięso,zmieloną fasolę,przesmażoną
    cebulę i czosnek,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić
    gładką masę,dodać marchew w kostkach i wymieszać.
  • Fasolowe gołąbki 3. Z tak przygotowanej masy rękoma formować placki.Na środku każdego włożyć po 1/2 łyżeczki musztardy,słupki ogórka,marchwi,szynki i delikatnie zwinąć w roladkę.
  • Fasolowe gołąbki 4. Kapustę parzyć w gorącej wodzie,zdejmując kolejno liście
    i wycinając zgrubienia nerwów. Pojedynczo na każdym liściu
    ułożyć roladki z masy mięsno fasolowej i zwinąć jak
    gołąbki.Można łączenie spiąć wykałaczką,posypać solą ,pieprzem .
  • Fasolowe gołąbki 5. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć krótko zwinięte gołąbki.
  • Fasolowe gołąbki 6. Do
    garnka wlać 1 szklankę wody,dno wyłożyć liśćmi kapusty
    i ułożyć podsmażone gołąbki.Przygotować sos.
  • Fasolowe gołąbki 7. SOS DO GOŁĄBKÓW

    Do garnka wlać około 2 l. wody,dodać kostki
    rosołowe,przecier,keczup,przyprawić przyprawami do smaku i
    zagotować.Gorącym sosem zalać gołąbki i gotować do
    miękkości./ gołąbki muszą być całkowicie przykryte
    sosem/.

Porady

Jeżeli zostanie nam sosu,to proponuję zamrozić go w małych pojemnikach i później wykorzystać go do zup lub sosów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować