Fasolowa ze śledziem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jako dziecko nie lubiłam tej sałatki, a teraz robię ją kilka razy w miesiącu.

Składniki:

  • ● 20 dag fasoli jaś
    ● śledź solony
    ● cebula
    ● łyżeczka soli
    ● 2 łyżki oleju
    ● łyżka octu
    ● jajko na twardo
    ● pęczek posiekanego koperku

Fasolowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy w wodzie
    ok. 8 godzin (najlepiej przez
    noc). Odcedzamy. Ponownie
    zalewamy wodą, wsypujemy
    sól i gotujemy 30 minut. Odcedzamy,
    zalewamy wrzątkiem
    i gotujemy kolejne 30 minut.
    Odcedzamy i studzimy.
  • 2. Śledzia moczymy godzinę
    w zimnej wodzie, a następnie
    usuwamy skórę i ości. Kroimy
    w kawałki. Cebulę obieramy
    i kroimy w półplasterki.
  • 3. Fasolę mieszamy ze śledziem,
    cebulą, olejem, koperkiem
    i octem. Dekorujemy
    ćwiartkami jajka.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy